HTML

Az élet értelmét kutatva

Minden ami épp eszembe jut, megtetszik vagy csak úgy vélem hogy itt a helye. :)

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Friss topikok

  • :): nagyszerű oldala csak nagyszerű embernek lehet.. és nem csak a sorokból lehet sokat tanulni.. =) (2008.11.01. 15:08) Virágok

Linkblog

A sör Istenei és Védőszentjei

Angel44 2010.03.04. 17:32

 

"Ne igyátok a vizet, igyatok sört!"- mondta nagyon bölcsen Metzi Szent Arnold. A sörfőzők természetesen védőszenteket és Isteneket választottak maguknak már a kezdetektől fogva, hogy ezzel is elnyerjék isteneik jóindulatát és segítségét munkájukhoz.

Lássuk, kik a leghíresebb Istenek és szentek, akikhez a jó sörért fohászkodtak.
 
Dionüszosz
 
A szőlő, a bor és a mámor Istene a görög mitológiában. A legenda szerint ő fedezte fel, hogy a szőlőből bort lehet készíteni. A bor mellett mai szóval élve az "alkoholos italok" Istenének is tartották, így a sör Istenének is - bár leggyakrabban szőlővel és borral ábrázolják.
 

Szilénusz
 
Az ókori görög mitológiában a sör és a társaságok Istene volt, manapság is több pub, és borászat viseli a nevét. Általában együtt emlegetik Dionüszosszal is. Gyakran ábrázolják kövér embernek, nagy sörhassal – ahogy látjátok is.
 

Ninkasi
 
A sumér mitológiában a sör és a sörfőzés Isteneként tartották számon. A legenda szerint ő vezette be az embereket a sörfőzés titkaiba. Nem mellesleg ő egy női istenség.
 
Ozirisz
 
Az ókori egyiptomi istenek közül ő volt a mezőgazdaság és nem mellesleg a sör Istene. Julius Caesar egyszer úgy emlékezett róla, hogy ő volt az, aki megtanította az embereknek, hogy kell italt készíteni árpából.
 
Raugupatis and Ragutiene
 
A baltik és szláv mitológiában Raugupatis volt az „erjesztés” védője, Raugutiene pedig az ő párja volt, egyben a sör Istene is.
 
Radegas
 
A cseh mitológiában úgy áll, hogy ő tanította meg az embereket, hogyan is készül a sör.
 
 
A védőszentek közül a két leghíresebb talán Szent Vencel és Szent Flórián volt. "Mivel a cseh komló rendkívül értékes volt, ezért halálbüntetéssel sújtott mindenkit, aki külhonba próbálta eladni azt. Így vált a cseh serfőzők védőszentjévé Szent Vencel."

Szent Flórián, mint tudjuk a tűzoltók védőszentje is, de a következő történet miatt a söré is: „Óriási tűzvész pusztított Nürnbergben, amikor Flórián - máig sem tisztázott, hogy sörrel, vagy a sörfőzéshez tárolt vízzel - eloltotta a tüzet. Köszönhető ez annak, hogy a közelben található sörfőzde kézenfekvő forrása volt a folyadéknak.”
 
Az emberek pedig úgy hálálták meg az idők során Isteneiknek, szentjeiknek a segítséget, hogy – ahogy a mai napig is szokás – róluk nevezték el söreiket….



... a képen például Szent Arnold és az ő emléke
.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://balint44.blog.hu/api/trackback/id/tr381809174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása