HTML

Az élet értelmét kutatva

Minden ami épp eszembe jut, megtetszik vagy csak úgy vélem hogy itt a helye. :)

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Friss topikok

  • :): nagyszerű oldala csak nagyszerű embernek lehet.. és nem csak a sorokból lehet sokat tanulni.. =) (2008.11.01. 15:08) Virágok

Linkblog

Csak mert törődnek velem :)

Angel44 2010.01.03. 00:28

Veszélyes energiaitalok

A sok koffeint és különböző egyéb, teljesítményfokozó hatásúnak vélt anyagot tartalmazó energiaitalok fogyasztása különösen a tizenévesek számára kockázatos. A veszélyeket összefoglaló tanulmány az amerikai kollégiumok egészségügyével foglalkozó szakfolyóiratban jelent meg.

Kathleen E. Miller 795 amerikai egyetemistát vizsgált: mérte, hányan és milyen mennyiségben fogyasztanak rendszeresen energiaitalt, majd ezt egybevetette a fiatalok személyiségével, szociális helyzetével.

Az energiaitalok forgalmazása több mint hárommillió dolláros üzlet az Egyesült Államokban. A 12-24 éves amerikaiaknak egyharmada iszik rendszeresen valamilyen serkető üdítőt, és az is gyakori, hogy ezeket valamilyen alkohollal is keverik.

Mary Claire O'Brien, egy másik vizsgálat vezetője arról számolt be, hogy azok az egyetemisták, akik energiaital-alkohol keveréket ittak társasági összejövetelek alkalmával, lényegesen több alkoholt fogyasztottak, mint azok, akik "csak" szeszt töltöttek a poharukba. A sajátos keveréket ivók kétszer olyan gyakran lettek részegek, mint a kizárólag alkoholféléket fogyasztók.

A kutatók tíz egyetem négyezernél több hallgatójával foglalkoztak. A vizsgálat utolsó hónapjában 24 százalékuk számolt be arról, hogy az energiaitalt alkohollal itta. Az is kiderült, hogy csoportjukban kétszer olyan gyakori volt a baleset, sérülés és kétszer gyakrabban kerültek kórházba vagy orvoshoz, mint a többiek.

Az Egyesült Államok nagy tekintélyű Étel- és Gyógyszer-ellenőrző Hivatala, az FDA bármilyen étel vagy ital maximális koffeintartalmát 65 milligram mennyiségben szabja meg. Mivel az energiaitalok összetételét a hivatal nem szabályozza, egy doboz energiaitalban akár több száz milligram koffein is lehet.

Egy másik vizsgálatban James Kalus és munkacsoportja 15, önként jelentkező egészséges fiatalt itatott napokon keresztül energiaitallal. A nyolc nő és hét férfi minden nap két doboz energiaitalt ivott meg.

Négy órán belül mind a vérnyomás, mind a pulzusszám mérhetően megemelkedett. Ez az egészséges fiatal önkénteseknek panaszt nem okozott és semmiféle egészségügyi következménnyel nem járt, de betegek vagy tizenéves gyerekek esetén már gondot jelenthetett volna. A közelmúltban több tizenéves került szívritmuszavar, rosszullét miatt az amerikai kórházak őrzőszobáiba energiaitalozás miatt.

 

A Montreal Egyetem egészség- és táplálkozástudományi kutatójának szavai ezek: az új generáció kávéja - az energiaital. A táplálkozástudós figyelmeztet, hogy egyre többen fogyasztják az energiaitalokat, és egyre fiatalabbak tartoznak az energiaital-függők táborába. Már 12 éves kor alatti gyerekek is isszák, edzés előtt.

Pedig az energiaital nem való sem sportolóknak, sem gyerekeknek.

Az energiaitalok ugyanis rengeteg cukrot és emellett koffeint tartalmaznak. A túl sok cukor miatt az energiaital nem elégíti ki megfelelően a szervezet folyadékigényét. A koffein nem feltétlenül javítja a fizikai teljesítményt, sőt, nagyobb mennyiségben kifáradást és folyadékvesztés miatti kiszáradást okozhat.

A nagy adag koffeintől emelkedhet a vérnyomás, heves szívdobogást okozhat, ingerlékenység és szorongás léphet fel, de fejfájás és álmatlanság is bekövetkezhet. Napi két doboz energiaitalnál többet fogyasztani nem ajánlatos.

Ezt a tanácsot azonban a fiatalok nem fogadják meg. Sőt: a 18 - 24 éves korosztály fele arról számol be, hogy szívesen fogyasztja az energiaitalt alkohollal - vodkával - keverve, a figyelmeztetések ellenére. "Amikor valaki túl sok alkoholt fogyaszt, forog vele a világ és fáradtnak érzi magát. Az energiaitalok kioltják ezt a figyelmeztető jelzést" - magyarázza a kutató. "Ezért az illető jól érzi magát, nem veszi észre magán, hogy már részeg, és folytatja az ivást."

 

 

Red Bull

 

A Red Bull egy thaiföldi eredetű, az osztrák Red Bull GmbH által gyártott, gyümölcsízű, élénkítő hatású energiaital, amely koffeint és taurint tartalmaz. Fokozott szellemi és fizikai igénybevétel idejére fejlesztették ki. Hozzá hasonló egy Brazíliában gyártott energiaital, a Guarana.

Az íze sok embert a gumicukor ízére emlékezteti.

Alkotóelemei: víz, cukor (szacharóz, glükóz), taurin, koffein, glükonorolakton, különböző vitaminok. A gyártó állítása szerint az italnak élénkítő, teljesítményfokozó hatása van, amelyet az alkotóelemek okoznak.

Egy 250 ml-es doboz koffeintartalma egy csésze – kb. 800 mg kávéból készült – kávénak felel meg.

A Red Bull alkoholmentes ital, de szórakozóhelyeken alkohollal – például vodkával – keverve is felszolgálják, annak ellenére, hogy a legtöbb országban a dobozon megtalálható az alkohollal való keverést tiltó figyelmeztetés.

ENGEDÉLYEZÉSE

Az ital engedélyeztetésénél komoly problémák merültek fel, hiszen minden összetevőnek meg kellett felelnie az osztrák élelmiszertörvényeknek. A Red Bull engedélyeztetése két évig tartott. Egyetlen kategóriába sem tudták besorolni; nem felelt meg a hagyományos, a diétás és a gyógyhatású élelmiszer elvárásainak sem. Rengeteg vizsgálaton kellett átesnie az italnak, hogy engedélyt kapjon a vállalkozó, Dietrich Mateschitz.

Az országok között néhány kivétel van a mai napig (2007. február) is, ahol az engergiaitalok normál italként történő fogalmazása, értékesítése tilos:

  • Franciaország
  • Olaszország
  • Dánia
  • Norvégia

A helyi hatóságok a taurin nevű összetevőt a gyógyszerek közé sorolták, és fogyasztása előtt orvossal történő konzultációt javasolnak. Franciaországban 2008-ig csak a taurin nélküli energiaitalok forgalmazása volt engedélyezve. 

A Kanadában árusított Red Bull egy Krating Daeng (thai nyelven: vörös bika) nevű ital koffeines verziója. Az ital árusítása Kanadában a 2004-es év végéig tilos volt. A dobozon fel kell tüntetni a következő szöveget: „Figyelem: koffeint tartalmaz. Nem javasolt gyermekek, terhes nők és gyermeküket szoptató kismamák részére. Nem szabad alkohollal keverni. Naponta 500 ml fogyasztásánál több nem javasolt.”

Ez a felirat az USA és Nagy-Britannia területén árult dobozokon nem szerepel.

Aki több mint 2-5 doboz Red Bullt fogyaszt el 24 óra alatt, az émelygést, rosszullétet, fejfájást, gyomorfájást, álmatlanságot tapasztal.

Orvosok és dietetikusok figyelmeztetnek a veszélyre az alkohollal és koffeinnal való keverés esetére. Figyelmeztetéseikről gyakran nem vesznek tudomást, mert a Red Bull-reklámok középpontjában kiemelik, hogy a Red Bull segít leküzdeni a fáradtságot.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://balint44.blog.hu/api/trackback/id/tr671640917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása